OČ TU PŮJDE

Cílem tohoto blogu je kritický náhled na tvorbu Pavla Wienera, která dosud čítá cca 5 samostatných publikací. A protože na internetu stále figurují materiály z roku 2008, kdy oslovoval celou řadu důvěřivých novinářů, jimž vždy nakukal svoji verzi ukřivděného odborníka, zatímco já spal "zimním spánkem", až dnes se dostávám k tomu, jeho "vizitku" maličko poopravit.

pátek 11. června 2010

KARGOKULT, kargokultická věda

V Tichomoří žijí kmeny, které vyznávají kargokult. Během války tu vídali přistávat letadla se spoustou prima věcí a chtějí, aby se to samé dělo i nyní. Takže postavili cosi, co vypadá jako rozjezdové dráhy a po jejich stranách rozdělávají ohně. Mají dřevěnou boudu pro muže, který v ní sedí se dvěma kusy dřeva na hlavě jako se sluchátky a  s  bambusovým prutem trčícím jako anténa – to je dispečer – a čekají, až letadla přistanou. Všechno dělají dobře. Formálně je to dokonalé. Vypadá to přesně, jak to vypadalo tenkrát. Ale nefunguje to. Žádná letadla nepřistávají.

(Richard P. Feynman: To snad nemyslíte vážně!, str. 304)



Tentýž kargokult provozuje Mgr. P. Wiener, když vám naslibuje poznání světa nevidomých od narození tím, že vám propůjčí klapky na oči a bílou hůl...

Nazíráno zvnějšku, jsou zachovány všechny podmínky! ZO (tzv. zavřené oči - viz slovníček) nevidí, právě tak jako nevidí ani N (viz slovníček: nevidomý od narození). Ale při inteligentním srovnání (vedeném snahou neupadnout do kargokultického omylu) začínají být patrné rozdíly, a to zásadní.

O tom, o největších omylech našich největších "odborníků", chci tady také psát.
 Prioritně zajímaví jsou přirozeně moji nevidomí, ale pokusím se zajímavě pojednat i samozvané „odborníky“. Čtenář si sám vybere, co proň bude víc zajímavé, případně k neuvěření!

//Chci  upozornit na jednu dost skrytou paralelu mezi těmito dvěma autonomními světy: skupinou nevidomých (N) a vědátorů ignorujících poznání (VIP):
Je-li tématem mého povídání mobilita nevidomých, prozradím, že studium jejich někdy náročných, složitých osvojených cest - je dobrodružství poznání. Znají to tam, ale nijak uvědoměle! (Neumějí říci, co je kdy a kde naviguje.)
 No a pokud jde o VIPy, bude to opět přírodozpytné dobrodružství, neboť si budeme ukazovat příklady jejich (vždy autoritativních) tvrzení a budeme docházet ke stejnému konstatování: 
píší celé knihy o prostorové orientaci a samostatném pohybu (sic!) N, tyflografice (která prý "pojednává" o poznávání  předmětného světa  pomocí  vyhmatávání nejrůznějších objektů, zobrazených prý tak, aby byly přístupny hmatovému vnímání nevidomých žáků) aniž by znali a uměli skutečně objasnit vlastní téma: zajímavý svět N - svět sui generis.//

Relativně nedávno se začalo i u nás šířit slovní spojení KARGOKULTICKÁ VĚDA. To proto, že nejrůznější VIPové (ale dnes už - na rozdíl od časů různých akademiků - snáze kritizovatelní!) obsadili nejrůznější posty, které by jinak - t.j. za skutečné "soutěže" v odbornosti (dané empirií) a vědomostech (nabyvších studiem) - musely připadnout schopnějším, fundovanějším, slovem disponovanějším k tomu, zaujmout ony pozice. Co pak udělají kargokultičtí vědátoři? Budou vytvářet zdání, že to jejich pracoviště je: naprosto nezbytné, výjimečně prospěšné, že (v extrémním případě, podle míry drzosti mluvčího) "nám ho všude ve světě závidějí" apod. Typickým příkladem onoho drzého kargokultického vědce, který se neštítí jakékoli lži - je Mgr.Pavel Wiener. Celý tento jeden blog je zasvěcen odhalování falešných a prázdných praktik této pražské figurky, a to nezpochybnitelnou metodou:
budeme si ukazovat, co na straně té a té napsal a v čem a proč se mýlí (resp. klame), co v té a té minutě záznamu (který je k mání) řekl špatně (resp. lživě)...
Začínám tím, že okomentuji P.W. "hlášky" ve třech záznamech, které jsem vybral na íčku. Potom pro všechny ty, kteří doposud učí (resp. učí se) podle Wienerových knih, poukáži na všechny (téměř) úlety, jimiž pro skutečně odborně fundovaného kritika se kompromitují natolik, že je navrhuje odkázat tam, kam dávno (pokud by nás - píšících kritiků bylo víc) patří: do stoupy...
Na závěr ještě hlubokomyslná douška:
Můj milovaný Richard Feynman byl kdysi jediný nezávislý člen prezidentské komise, která vyšetřovala příčiny katastrofy raketoplánu Challenger. Psal:
„… nikdo neměl podrobné informace. Ty byly k dispozici jen na nejnižší úrovni u inženýrů. Proč jsou inženýři přehlíženi, nevím, ale zdá se to být všeobecným zákonem: VŠICHNI, KDO O SKUTEČNÉM SVĚTĚ NĚCO VĚDÍ, TVOŘÍ… NEJNIŽŠÍ STUPEŇ, A TI, KTEŘÍ JEN VĚDÍ, JAK OVLIVŃOVAT JINÉ LIDI A ŘÍKAT JIM, JAK PĚKNÝ BY SVĚT MOHL BÝT V IDEÁLNÍM PŘÍPADĚ, JSOU VE VEDENÍ.“
(Popisuje se v doslovu k citovanému dílu.)

Žádné komentáře:

Okomentovat